Jaarfeesten

De jaarfeesten laten de kinderen het ritme in het jaar meebeleven. Meestal zijn de feesten sterk verbonden met de wisselende seizoenen. In liedjes, verhalen en spelletjes wordt de betekenis van de jaarfeesten op een eenvoudige manier voor de kinderen tot uitdrukking gebracht. Ook de woonkamer en de “seizoentafel” worden versierd in de sfeer en stemming van het feest.

We beginnen elk schooljaar met de viering van het oogstfeest, dit is op 29 september, het Michaëlfeest. Met de kleintjes vieren wij dit met name door liedjes over oogsten te zingen, appeltjes te schillen en heerlijke appelmoes te maken.

Op 11 november vieren we Sint Maarten, het eerste lichtfeest. We toveren met elkaar knolletjes, wortels of andere groenten tot mooie lichtjes om, zingen de liedjes en vertellen een verhaal.

We vervolgen onze feesten met Sint Nicolaas. Een groots feest voor kinderen waar we ook hier natuurlijk aandacht aan willen besteden. Pepernoten bakken en eten, toepasselijke verkleedkleren, een schoen die wordt gezet.

De Adventtijd is een tijd vol verwachting. In deze donkere dagen wordt er elke dag een extra kaarsje aangestoken, tot het licht op Kerstmis geboren wordt.

Op 2 februari vieren we Maria Lichtmis, een feest waarmee we de grote kersttijd afsluiten. De dagen worden weer langer en vanuit de schoot van Moeder Aarde komt langzaam het eerste leven weer boven de grond.

Op Palmpasen maken we soms een palmpaasstok en bakken we broodhaantjes. Met Pasen zingen we veel liedjes, vooral over het nieuwe leven in de natuur; het ontwaken van het voorjaar met z'n frisse kleuren en geuren.

Het volgende feest is het Pinksterfeest, waarin de lucht, het licht, de vogels en de bloemen van onze aandacht genieten. We zingen ook weer liedjes; over de bruid en bruidegom en doen kringspelletjes.

Het laatste feest van het schooljaar is Sint Jan, de zomerzonnewende. Het uitbundige van de zomer, met de zon op volle kracht, is tevens de aankondiging dat de dagen langzaam korter zullen worden.