Het verloop van een dag

Pijl_L

's Ochtends tussen 7 en 9 uur worden de kinderen door hun ouders gebracht. De kinderen worden verwelkomd en mogen spelen; maar soms is het veel fijner om op schoot samen een boekje te lezen. Als alle kindjes er zijn gaan we eerst met zn allen de hondjes uitlaten. Nadat we de hondjes ook hebben verblijd met wat eten gaan we met elkaar in een kringetje zitten.

Nadat we het kaarsje hebben aangestoken is het tijd om Thijm, onze huiskabouterpopje, wakker te maken. Kabouter Thijm begroet iedereen, en wordt door de kinderen even geknuffeld of aan zijn belletje getrokken . Daarna gaat kabouter Thijm op zijn stoeltje zitten om naar onze meegebrachte liedjes te luisteren en ons te zien spelen.

We zingen met elkaar een aantal liedjes en doen wat bewegingsspelletjes. Natuurlijk passen we de liedjes per seizoen ook aan, maar een aantal liedjes kunnen niet gemist worden en keren altijd terug. Herhaling is voor de kinderen een feest van herkenning. Als afsluiting van het kringetje geven we elkaar een hand en lopen we in een rij naar buiten om daar te gaan spelen.

Dan gaan we, als het weer het toelaat, op stap. We lopen naar het bos van Ypey, of naar de speeltuintjes die her en der in de buurt te vinden zijn. De allerkleinsten doen meestal hun slaapje tijdens de wandeling. Als we teruggekomen zijn blijven we vaak nog even buiten, de kinderen hebben meestal veel behoefte om hier nog even te spelen. Ik pak dan fruit en ga dit schillen. Als het mooi weer is zetten we de boomstammetjes om mijn tuinstoel heen, bij wat minder stoel worden de stoeltjes binnen bij mijn stoel gezet. We zingen we het liedje van de appel en eten het geschilde fruit. Dan hebben we weer even genoeg energie opgedaan om te spelen. Soms bakken we dan broodjes.

Als het tijd is om te gaan eten, ruimen we met zijn allen op met een liedje en gaan we aan tafel. Ook aan tafel beginnen we met een liedje; een tafelspreukje. We eten brood met beleg, wat komkommer en tomaat, soms soep of pannenkoeken. De kinderen drinken diksap of kruidenthee of melk, in overleg met de ouders.

Nu is het tijd om te gaan slapen. Elk kind dat gaat slapen heeft (zoveel mogelijk) een vast bedje. Als het kan neem ik ook even de tijd om de voetjes te masseren, de kinderen vinden het heerlijk en het stimuleert het hele organisme. Ze helpen zelf ijverig mee, en het ruikt ook z lekker. Met de kinderen die niet slapen doen we een rustige activiteit; een boekje lezen , puzzelen , soms maken we appelmoes of bakken koekjes .

Na het slaapje hebben de kinderen vaak wel dorst en dus maken we weer een kringetje en gaan wat drinken. Vaak met een crackertje een rijstewafel of een koekje erbij. Als het weer het toelaat gaan we daarna opnieuw lekker buiten. spelen. Tijdens het spel wordt er volop nagebootst of hard gewerkt; we hangen de was op, vegen de vloer, geven de planten water enz.

Aan het eind van de middag gaan we lekker bij elkaar zitten voor een verhaal of poppenspelletje. We brengen kabouter Thijm weer naar bed want die is best moe geworden. Op zachte toon en een rustige manier sluiten we de dag wat af, en dan duurt het niet meer lang voordat de kinderen weer worden opgehaald.